Jump to content

sdarktemplar

Members
  • Content Count

    19
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by sdarktemplar


  1. On 2/26/2019 at 1:28 AM, Jake Lo said:

    1. how to make sure the QE/CI works?

    The kext Hervé linked I believe stopped working after Sierra. Try this kext AppleAHCIPort.kext.zip

    QE/CI is working even if HD is no supported. That's just due to system not having a physical Media player on MBP11,1

     

    2. fix Fn+F1 to sleep/wake

    You'll need to patch DSDT for that. Check out guide here to figure out which EC methods get called when you press your Fn+F1 key combos. 

     

    3. all the USB 3.0 port works

    The USB_Injector kext should have all USB ports working

     

    4. Control the fan rpm

    Need DSDT patching, see if this helps

     

    5. use the FN+up and FN+down to control the backlight

    Needs DSDT patching, same as 2 above

     

    6. use the FN+F5 to disable/enable the touchpad (now is using FN+HOME to do this)

    Needs DSDT patching, same as 2 above

     

    7. let the CPU performance as win10

    You could try different SMBIO or tweak the the FakeSMC but I believe with Hervé's file, it's fully tweaked.

    Replace the kexts from Hervé's bootpack here

     

    Hi, I was follow your guide

     

    using E6440_A14_HS and EFI_r4813.zip pack (I also install the CLOVER r4813, not the last one.)

     

    and the result is as #1, all port usb 2.0 works, but only one port usb3.0 work.

     

    so I'm confused, should I use your pack or Hervé's ?

     

    my E6440 BIOS version is A23 does it matter? 

     

    and do I need to update all the kext to last one?

     

    Thanks you


  2. 10 hours ago, Hervé said:

    You have graphics acceleration (formaler called QE/CI). It's just that you need additional little tuning to do re: DVD Player:

     

    I install the IOAHCISerialATAPI_Injector.kext to EFI and /E*/L* and rebuild the kext cache

     

    but the DVD player still no luck.

     

    and do you have any idea about other issue?

     

    Thanks


  3. Hi everyone,

     

    I follow this guide to build the hackintosh on the E6440

     

    but I could not boot if I copy the SSDT-9.aml to /EFI/EFI/CLOVER/ACPI/patched/

     

    I could boot after I remove it, and status as below

     

    Works:

    HDMI output in mirror and extension mode (hot plugging/unplugging OK)

    Keyboard backlight & backlight control

    Touchpad + nub

    LCD brightness control (using fn+Insert to up, fn+F3 to down)

    Audio output (Speaker and Headphone)

    Built-in Ethernet

    Bluetooth

    Wifi (chang to Brcm module)

    Battery monitoring

    SD card reader

    USB 2.0

    Expresscard (firewire card and egpu)

    some hotkeys(mute, vol-, vol+, next track, play/pause, prev track)

     

     

    Not works:

    QE/CI not sure (I could play chess, but DVD player does not support HD)

    Display & system sleep (work with Apple Menu->Sleep, but Fn+F1 will reboot, could not wake)

    USB3.0 (Only works on one port)

    Fan Control (no max and min in the Macs Fan Control app, I could not to setting the rpm either) 

    CPU performance less than win10 (cinebench score)

     

    Need help:

    1. how to make sure the QE/CI works?

    2. fix Fn+F1 to sleep/wake

    3. all the USB 3.0 port works

    4. Control the fan rpm

    5. use the FN+up and FN+down to control the backlight

    6. use the FN+F5 to disable/enable the touchpad (now is using FN+HOME to do this)

    7. let the CPU performance as win10 

     

     

    Thank you.

    debug_13669.zip

    DVD Player.png

    E6440_Cinebench_High Sierra.png

    E6440_Cinebench_Win10.PNG

    Fan contorl.png


  4. Hi,

     

    Spec and status as below

     

    Toshiba R30-A

     

    System BIOS Version 4.80
    EC Version 1.60
    CPU Intel i7 4910MQ 2.9GHz
    RAM Samsung DDR3 1600 8G x 2
    MB Chipset Intel HM86
    SSD Intel 730 480G 
    Audio Realtek ALC283
    Graphics Intel HD Graphics 4600
    Ethernet Intel Ethernet Connection I217-V
    WIFI/BT Intel Dual Band Wireless-AC 7260
    Touchpad Alps TTP1000 
    SD card reader RTS5227 PCI Express Card Reader
    Camera TOSHIBA Web Camera - HD

     

    Working:
    Keyboard
    Ethernet
    Camera
    Sleep
    ExpressCard (working with Firewire Card)
    USB 3.0 x 3
    Backlight control

     

    Not Working
    CPU (only working below 2GHz)
    CPU Fan (sometimes very noisy even cpu is idle)
    Battery Status
    Audio (no device detect)
    HDMI
    Touchpad (no multitouch, SysPrefs -> Trackpad is empty)
    WIFI/BT (I will change it to AW-CE123H)

     

    Please help! 

     

    Thanks

     

    Regards,
    Yui

    Debug.zip


  5. @Jake Lo

     

    hi, before I use your DSDT, I add SSDT-TBON.aml get form here

     

    http://www.insanelymac.com/forum/topic/319764-guide-dell-xps-15-9550-sierra-10122-quick-installation/?p=2491739

     

    and the USB3.1 works fine, include hot plug.

     

    Then I use your DSDT, the Sleep works, the USB3.1 works, but no hot plug.

     

    Could you check it for USB3.1 hot-plug?

     

    Thanks for your help!

     

    Regards,
    Yui


  6. 2017-10-26 09:24:47.813753+0800  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) Wake reason: PBTN XDCI XHC (User)

    2017-10-26 09:24:47.813755+0800  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) Wake reason: PBTN XDCI XHC (User)

    2017-10-26 09:25:41.661414+0800  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) Wake reason: PBTN XDCI XHC (User)

    2017-10-26 09:25:41.661415+0800  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) Wake reason: PBTN XDCI XHC (User)


  7. @Jake Lo

    Thanks for your replay.

     

    The reason why I use the origin DSDT/SSDT is the USB 3.1 will work(connect before boot, no hot plug)

     

    ( the config.plist is base on this https://github.com/RehabMan/OS-X-Clover-Laptop-Config/blob/master/config_HD615_620_630_640_650.plist )

     

    or could you check the USB3.1 with attachment #2 and #4, maybe it will be more easier to let them all work?

     

    thanks for your help!


  8. @Jake Lo

     

    Something update

     

    I del all the DSDT/SSDT in /E/C/A/P get from 5480_BIOSv1.zip,

     

    and patch origin DSDT/SSDT which get from /E/C/A/O

     

    Progress as below:

     

    Working:

    Keyboard

    Headphone

    Microphone 

    Speaker

    Ethernet

    Camera

    USB 3.0 x3

    Brightness Keys

    USB.3.1 type C (Plug in before boot will work)

    Geforce 930MX (Disable successful)

     

    Not Working(sort by priority)

    Sleep

    HDMI (some monitor do not detect hot plug, no HDMI audio)

     


    Pending
    Thunderbolt 3 (waiting for TB3 device to test)

    WIbFI/BT (waiting for DW1560)

    Touchpad (No Driver)

    SD card reader (No Driver)

    SmartCard reader (No Driver)

     

    Give up

    VGA

     

     

    Could you help me patch the DSDT for Sleep? It will waked immediately when just sleep,

    there is no battery and power adapter in Energy Saver as below:

    UHEZHMg.png

     

    EFI folder, IOReg and some kext information get from terminal is compress as attachment.

     

    Thanks for your help,

     

    Regards,
    Yui

    Archive.zip


  9. I replace the DSDT.aml, but the 930MX is still enable as below

    G2xhBkc.png

     

     

    7. Add FakePCIID_Intel_HDMI_Audio.kext and FakePCIID.kext to /S/L/E/


    Result: HDMI audio still no luck, speaker and headphone become no sound, but I could see it in the System Preferences/Sound. Mic is work, I could use Audacity record sound, but could not to play.


    8. Add VoodooI2C.kext to /E/C/K/O/ and remove AppleIntelLpssI2CController.kext, AppleIntelLpssI2C.kext, and AppleHPM.kext from /S/L/E/

    Result: Only Touchpad’s button work.

     

     

    Before check the DellSMBIOS patch result as below
    G0a6XyT.png

     After check it as below
    PJOegWm.png

    Yui’s MacBook Pro_5480_Disable930MX_Yui_config_1710221334.zip


  10. @Jake Lo

     

    Thanks for your reply.

     

    Let me tell you what I do after follow the guide, I use the EFI_4250.zip and 5480_BIOSv1.5.2.zip to install the 10.12.6

     

     

    1. Update Clover to v2.4k_r4257
    2. Remove all kext from /E/C/K/O/LE in /S/L/E/
    3. Remove ApplePS2Controller.kext
      Add VoodooPS2Controller.kext in /E/C/K/O

      Result: Keyboard fixed
    4. Update Lilu.kext, to /E/C/K/O
      Update AppleALC.kext to /E/C/K/O
      cp CodecCommander.kext to /S/L/E/ and rebuild kernel cache

      Result: Speak and Mic fixed
    5. Remove RealtekRTL8111.kext from /E/C/K/O
      Remove IntelGraphicsDVMTFixup.kext from /E/C/K/O
      Remove SATA-100-series-unsupported.kext from /E/C/K/O
      Remove IOAHCISerialATAPI_Injector.kext from /E/C/K/O
      Update FakeSMC.kext
      Update IntelGraphicsFixup.kext to /E/C/K/O
    6. Modify DSDT.dsl as below
      Remove AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer in KextsToPatch
      Add AppleIntelKBLGraphicsFramebuffer 
          replace 02040a00 00080000 87010000 03060a00 00040000 87010000 ff000000 01000000 20000000 
           to        01050900 00080000 87010000 02040a00 00080000 87010000 ff000000 01000000 20000000 
      Change SMBIOS to MacBookPro14,2 and check DellSMBIOSPatch

      Result: HDMI work but without sound

     

    Status as below
     

    Working:

    Ethernet

    Camera

    USB 3.0 x3

    Battery

    Sleep

    Speaker

    Microphone 

    Keyboard
    Brightness Keys
    HD630 & HDMI

     

    Not Working

    Thunderbolt 3 (only show “Thunderbolt: No hardware was found.” in the system report)

    USB.3.1 type C (if I plug the type-c external HD before boot, it will show something in the system report)

    HDMI Audio

    Touchpad

    Headphone (buzz)

    SD card reader

    SmartCard reader

    Geforce 930MX

    VGA

    WIFI/BT (I will change it to DW1560)

     

     

    I use the DDST, SSDT and config.plist, But the HDMI become does not work, and I could still see the 930mx in the system info.

     

    So I attach two IOreg files which use yours and my config.plist

    Archive.zip


  11. Hi, I follow these guide to install 10.12.6

     

    https://osxlatitude.com/index.php?/topic/8506-dell-latitude-inspiron-precision-clover-guide/

    https://osxlatitude.com/index.php?/topic/10014-latitude-5480-keyboard-and-trackpad-not-working/

     

    Spec as below:

     

    BIOS Version 1.6.3

    CPU Intel i7 7820HQ 

    RAM Kingston DDR4 2400 16G x 2

    MB Chipset Intel CM238

    SSD TOSHIBA THNSNK256GVN8 M.2 2280 256GB

    Audio Realtek ALC3246

    Graphics Intel HD Graphics 630 + NVIDIA GeForce 930MX

    Ethernet Intel Ethernet Connection I219-LM

    WIFI/BT Intel Dual Band Wireless-AC 8265

    Touchpad ALPS I2C touchpad

    Thunderbolt 3 Controller Intel JHL6340
    SD card reader Realtek PCIe SD Card Reader

    SmartCard reader Broadcom 5880 USB PCSC

    Camera Realtek 720p HD Camera

     

    Working:

    Keyboard

    Audio: Speaker, Microphone, Headphone

    Ethernet

    Camera

    USB 3.0 x3

     

    Not Working(sort by priority)

    Thunderbolt 3 (only show “Thunderbolt: No hardware was found.” in the system report)

    USB.3.1 type C (if I plug the type-c external HD before boot, it will show something in the system report)

    HDMI

    Sleep

    Brightness Keys

    Touchpad (only button works)

    HD630 (show Intel HD 620 1536 MB in about this Mac, else is fine I think)

    SD card reader

    SmartCard reader

    VGA

    Geforce 930MX

    WIFI/BT (I will change it to DW1560)

     

    vHfMOhP.png

     

    cK4GWRb.png

    fkEDZEs.png

    qqMqZXl.png

    KZWNNOh.png

     

     

    Please help me to patch the DSDT, I need tb3 for eGPU, and if hackintosh doesn't support 930MX please disable it for power consumption, thank you very much!

    EFI & IOReg.zip

×
×
  • Create New...