Jump to content

Help needed with E6530: Clover, Yosemite final, external Display Issue


Recommended Posts

Hello everybody,

 

first, I want to thank Jake Lo and pokenguyen for their nice guides. I'm not all new to building hackintoshs, but my last trys are 2-3 years old, and so much has changed.

 

In the last two weeks I could successfully install Mavericks on my E6530 with the guide Jake Lo posted, and I finished my Clover-based installation of Yosemite PB6 (yeah, I know, they released the final) yesterday.

 

So far, I like Clover, and a lot of stuff is working:

 

- Ethernet

- WiFi (replaced Intel with some compatible)

- Sleep (yay!)

- Touchpad (no gestures, but not that important) 

- Appstore, iCloud, iMessage, Facetime

 

What doesn't work (but I want it to!) is external display port(s). The problem obviously has something to do with the Optimus topic, but let me tell what I found out yet.

 

Following pokenguyen's guide, the Mackintosh Vietnam Tool installs Clover to the new Macintosh HD. Sounds good, but the new version did break my ability to boot, so I replaced the new Version with the older one (included in the original pack in guide).

 

After this, I was able to boot. After some testing, I can tell (Optimus enabled): with Clover 2703, only the Intel HD GPU shows up in Option - Graphics and in System booted up, with Clover 2953 its the NVS and the Intel in Option - Graphics in bootscreen.

 

Problem: I cannot boot with 2953, getting a crash immediately. It doesn't matter if Optimus is enabled or disabled.

 

So I guess I am missing something really stupid... Can it be I have to change something in my config.plist? Remember, the Intel GPU works fine with 2703.

 

I'm out of ideas at the moment, even tried to use Jake Lo's DSDT/SSDTs (bad idea)! Any help is really appreciated!

 

Cheers

Matse

 

PS. Nearly forgot System Specs...

 

- E6530, BIOS A13

- I7-3740QM

- 16GB RAM

- Intel HD plus NVS5200m

- Display 15.6" 1920x1080

- WiFi by AR5BHB92

Link to post
Share on other sites

Update:

 

I upgraded to Yosemite final release yesterday via Appstore. Some hints:

 

- don't have the laptop in docking station, it didn't work from there (crash caused by BT)

- had to boot from external USB and select the partition created by the installer, but no problems

 

Stuff that did work before still works - and still no external display yet. :(

Link to post
Share on other sites
  • Moderators

With Optimus enabled, non of the external display will work.

If you want to use HDMI video, you'll have to display Optimus and use the Nvidia card. But of course with this, you'll lose sleep capability.

Link to post
Share on other sites

Thank you, Jake.

 

My Dell Latitude e6530 Mavericks with Chameleon uses HDMI video with Nvidia card and without sleep capability (everything else works).

So, I will jump into Yosemite with Clover.
Please let me know where I can find the guide.

 

Thank you very much.

David

Link to post
Share on other sites

Sorry for the late answer, but work keeps me pretty busy atm.

 

It is a bit strange; with Yosemite final, I can not boot up if in docking station or external VGA connected (not active)...

 

I could do it with the Yosemite Beta, so I guess something in the final release has changed. As I'm no pro, I have no idea what this could be.

 

Clover does allow me to switch to the external VGA in boot screen by Fn+F8, but as it won't boot up I can't tell you if the screen would be working after boot. :D

 

For me, I could live without sleep but need the ability of connecting a second screen at runtime, which works fine with Mavericks and Jake Lo's Guide without Optimus. So I had the idea to replace DSDT + SSDT from pokenguyens guide with the ones from Jake Lo's guide - but I cannot get the combination of Clover and Jakes DSDT running.

Link to post
Share on other sites

I bought the following from eBay for $2, it works great, I needed this even though I have HDMI working because at work the projector uses a VGA :)

 

HDMI Male To VGA 15 pins Female Video AV Adapter Converter Cable For HDTV PC

http://www.ebay.com.au/itm/251663683198?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

 

brightness still not working thats the annoying part not to mention the following error during boot process (using Chameleon)

 

BUG in process suhelperd[1111]: over-released legacy external boost assertions (1 total, 1 external, 0 legacy-external)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...