Jump to content
PayPal donations: [email protected] ×
pirolito

[SOLVED] E6430 - El Capitan installation

Recommended Posts

Hi!

 

i've a E6430 with following specs:

 

- Intel Core i5-3340M CPU @ 2.70GHz

- 4GB DDR3

- HD Graphics 4000

- Kingston SSDNow 120gb

- Centrino WIFI soon to be replaced with DW1510 (for now i use the ethernet port and TL-WN725N)

 

I'm having problems starting to build the USB key with the EFI and bootpack for E6430.

Should i do this? (look image)

 

2016_07_15_14_30_14_C_Users_avasconcelos

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, as mentioned in the guide. Copy files to /EFI/Clover

Instruction:
1. Download the Generic EFI folder.
2. Download model below and add the contents into the Generic /EFI/Clover  <- folder

Share this post


Link to post
Share on other sites

USB bootable done.

 

BIOS A12.

BIOS settings as mentioned in the guide.

 

Starting the installer and...

Capture.jpg

 

I don't really understand this panic messages, but i found it weird that CPU3, when this 3340m has only two cores, or maybe its just coincidence.

Share this post


Link to post
Share on other sites

KP is probably due to the PS2Controller you're using although this usually did not happen until 10.11.4 and you're obviously installing 10.11.3. You shoud be able to safely use the version provided here. Just replace the kext.

 

Indeed, Intel i5-3340M is a dual-core CPU, but each core is dual-thread capable, hence 4 logical CPUs...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just replaced the kext on EFI/Clover/Kexts/Other but the KP persists.
Should i try with a 10.11.0 version of el capitan?
 
I have here:
 
OS X 10.11.0
OS X 10.11.3
and
OS X 10.11.5

Share this post


Link to post
Share on other sites

What am i missing? Still getting Kernel Panic.

 

I've followed the guide (https://osxlatitude.com/index.php?/topic/8506-dell-latitude-inspiron-el-capitan-clover-guide/):

 

0 - Setup USB key wioth GUID Partition (done)

 

11. Go to Applications, right click on “Install OS X El Capitanâ€/Show Package Contents/Contents/ SharedSupport

12. Mount InstallESD.dmg

13. Launch ShowHiddenFiles and select “Show Special Files†( app attached at the end of guide)

14. Mount BaseSystem.dmg (hidden) from “OS X Install ESDâ€

15. Use Disk Utility to restore “OS X Base System†to USB (see image below)

16. After restore is complete, USB is now renamed to “OS X Base Systemâ€. Go ahead and rename it to â€œInstall OS X El Capitanâ€

17. Go to â€œInstall OS X El Capitanâ€/System/Installation and delete the alias “Packagesâ€.

18. Copy “Packages†from root of “OS X Install ESD†to â€œInstall OS X El Capitanâ€/System/Installation

19. Copy BaseSystem.dmg and BaseSystem.chunklist (hidden files) from “OS X Install ESD†to root of â€œInstall OS X El Capitanâ€

20. Launch ShowHiddenFiles and select “Hide Special Filesâ€

21. Download Clover ( at time of writing v3320)

22. Open Clover package installer

23. Hit Continue, ContinueChange Install Location...

25. Choose “Install OS X El Capitanâ€

26. Hit Continue, then hit Customize. Select these items:

  • Install for UEFI booting only
  • Install Clover in the ESP
  • Drivers64UEFI\OsxAptioFixDrv-64
  • Note: For non UEFI BIOS, see Note1 of post #2

27. Click Install

28. After installation of Clover, the hidden EFI Partition will appear on the Desktop

 

ALL DONE!!!!!!

 

Now, i just have a doubt.

I've downloaded de generic bootpack and de e6430 files.

Extracted both, and copied the e6430 files to the generic bootpack on EFI/Clover

 

Now, do i have to replace the USB EFI partition EFI folder with the one combined before? Because, that's what i've done.

Then changed bios to UEFI and teh other settings, like AHCI and boot from USB installer.

After a few seconds i get a Kernel Panic. What the video:

https://youtu.be/ZIBQYalwwSU

Share this post


Link to post
Share on other sites

First of all, a big thanks to Jake Lo, who helped me out on the USB creation.

 

@Jake Lo, that solved the boot problems and the installation went smooth.

Now, i'm will do the post-installations steps and see if everything goes ok.

 

I will keep this post updated until i get my E6430 in full working order :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

After post-instalation steps:

 

WORKING:

- Installed correctly

- Booted correctly

- Updated OK to 10.11.5

- Added 2nd 4gb DDR3 stick (OK)

- Wifi (TL-WN725N) working with T-Link drivers (bought 2 DW1510 from Ebay... waitting)

- Ethernet Working OK

- Volume and mute buttons working OK.

- Screen bright OK, but doesn't show the OSD notification

- Keyboard mapping (pt_PT) OK with Ukelele

- SD Card working OK

- USB working OK

- Camera and Microphone working OK (tested on skype)

 

NOT WORKING:

- Head-Phones audio (after plug my head-phones the sound still comes from the speakers) Anyone with this problem?

 

NOT TESTED:

- HDMI video and audio

 

Special thanks to: Jake Lo and Hervé for their help.

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Screen bright OK, but doesn't show the OSD notification

 

Use Fn+F3 & Fn+Insert for brightness control

 

NOT WORKING:

- Head-Phones audio (after plug my head-phones the sound still comes from the speakers) Anyone with this problem?

 
Open Sound preferences, make sure Internal Speaker is switched to Headphone. No issue for me. Try booting without cache.
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

- Screen bright OK, but doesn't show the OSD notification

 

Use Fn+F3 & Fn+Insert for brightness control

 

NOT WORKING:

- Head-Phones audio (after plug my head-phones the sound still comes from the speakers) Anyone with this problem?

 
Open Sound preferences, make sure Internal Speaker is switched to Headphone. No issue for me. Try booting without cache.

 

 

 

OK! I will try that :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...